Fönster i pvc, trä eller aluminium?

  • 25 Mar, 2022

Fönster

När det kommer till att välja fönster till huset finns det en hel del valmöjligheter. Fönster i pvc, träfönster och aluminiumfönster har olika egenskaper och vilka som passar ditt hus bäst beror på husets utseende och karaktär. De olika typerna av fönster skiljer sig dessutom när det kommer till pris, funktionalitet och hur mycket arbete och underhåll som krävs. Pvc-fönster har generellt sett det bästa priset.

Allt för ditt val av fönster

Om du går i tankar om valet av fönster kan det kännas som de många valmöjligheterna och stora utbudet är överväldigande. Vi hjälper dig reda ut fördelar och nackdelar med fönster i pvc, träfönster och aluminiumfönster för att du ska göra rätt val för ditt hus. De faktorer som du först måste fundera över är hur mycket pengar du är villig att betala, hur mycket underhåll du är beredd att genomföra och vilket utseende du vill ha. Om du är osäker angående utseende kan du kika på byggvaror online.

Två andra faktorer som är avgörande när det kommer till hållbarheten för fönster är energieffektiviteten i isoleringen och att montera fönster rätt för att undvika fuktskador. Olika fönster släpper ut olika mycket värme och för att hålla nere dina kostnader på lång sikt är det ett smart val med energieffektiva alternativ.

Fönster i pvc och träfönster

Pvc-fönster har blivit ett populärt och modernt val för hemmet. Genom att vara det billigaste alternativet på marknaden kombinerat med lågt underhåll och ett modernt utseende upptäcker fler och fler människor fönster i pvc. Fördelen med det moderna utseendet är att det i stort sett passar till alla hus och dessutom slipper du göra något underhållsarbete, fönstret behåller ett fräscht utseende utan arbetsinsats. En annan fördel med pvc är att de har väldigt god isoleringsförmåga, du sparar därför mycket pengar genom energieffektivitet.

Träfönster är det klassiska alternativet i svenska hus. Träfönster lockar människor genom sina estetiska egenskaper som ger huset ett genuint och hemtrevligt intryck. Många hus i Sverige är byggda av trä och därför passar träfönster de flesta som eftersöker ett visst utseende och karaktär på sitt hus. Nackdelen med träfönster är att det krävs en del underhållsarbete eftersom de måste skrapas och målas om regelbundet.

Aluminiumfönster

Ett annat modernare alternativ är aluminiumfönster. Detta alternativ är generellt lite dyrare än fönster i pvc och träfönster men kan bidra till ett modernt utseende på ditt hus. Aluminiumfönster har god isoleringsförmåga för dig som vill minimera energiförbrukningen och de är stryktåliga när det kommer till väder och vind. Dessutom är de i stort sett helt underhållsfria, du behöver inte lägga någon arbetsinsats för att behålla fönstrets kvalitet.

Olika typer av fönster har olika fördelar och därför beror valet på vilka faktorer som är viktiga för dig. Oavsett om det är pris, utseende, funktion eller underhåll finns det fönster för dig.