Hur ska fönsterbleck monteras?

  • 31 Aug, 2021

Har det blivit dags att byta fönsterbleck där hemma? Det kan tyckas vara en oviktig detalj men faktum är att den hindrar regn och snö från att läcka in. Det kan lite liknas vid ett tröskelbeslag. Om du inte sköter detta kan huset alltså råka ut för stora fuktskador och mögel. Det är något som bör förhindras till varje pris både ekonomiskt och av hälsoskäl.

Byt om du ser rost

Om du ser att dina fönsterbleck har börjat rosta är det hög tid att byta ut dem. Det kan ske om du har ett lite äldre hus. Vi rekommenderar att du satsar på rostfritt stål för att undvika en liknande situation i framtiden. Det är också ett bättre alternativ än trä då det senare öppnar för mögel. Fråga gärna på en bygghandel eller butik som är specialiserade på fönster om du är osäker på vilket som passar.

Idag behöver du inte ens gå till en fysisk bygghandel för att handla dina fönsterbleck, du kan istället hitta byggvaror på nätet. Om du behöver rådgivning brukar du kunna ringa eller mejla en kundtjänst. På så sätt kan du fortfarande vara säker på att du får rätt fönsterbleck till din fastighet.

Börja montera ditt fönsterbleck

Det första du bör göra när du ska montera ett nytt fönsterbleck är att ta bort det gamla. Du bör dra ut de gamla spikarna med en tång så du inte riskerar att spricka träet omkring. Det är samma princip som när du ska byta tröskelbeslag. Om plåten sitter väldigt hårt kan du ta hjälp av en kofot för att få loss den. Arbeta försiktigt så du inte skadar dig eller någon i din närhet.

När du tagit bort det gamla blecket kan du passa på att skrapa bort gammal färg och andra rester. Om du behöver en paus innan du monterar själva fönsterblecket kan du alltid spela lite online casino. Det finns flera spelsidor där du kan testa lyckan för en billig peng. Tänk dock på att inte spela för pengar du inte har råd att förlora.

Montering av själva fönsterblecket

När du har gjort allt förarbete är det dags att börja montera ditt nya fönsterbleck. Du måste först mäta upp rätt längd så att blecket passar till ditt fönster. Du kan sedan vika upp varje ände så du förhindrar att vatten rinner ut vid sidan. Sedan behöver du bara sätta blecket på plats och spika igen. Om du inte är van att spika i plåt bör du göra ett hål i förväg.

Det sista steget är att spika upp en dropplist. Sedan är det bara att upprepa proceduren på alla fönster tills du är färdig. Det är ett enkelt sätt att garantera att dina fönster inte läcker.